perjantai 30. lokakuuta 2009

Pohjoisen etnografia

Hyvät lukijat,
seuramme verkkosivut ovat avautuneet ja on aika aloitta vilkas keskustelu myös täällä blogi-osastolla. Ja mikä olisikaan parempi keskusteluaihe näin heti alkajaisiksi kun seuramme nimi Pohjoisen etnografia. Kaikkinensa se on kierrellyt Siperiassa, hiponut pohjoisen Jäämeren kuulautta, laskeutunut kohti etelää Lapin tunturin lakeja ja jalostunut monen tutkijan kammiossa lännestä itään kirjoina, esseinä, tutkimuksina ja artikkeleina. Viittaan paradigmaan, josta voi lukea verkkosivujemme Seura osiossa. Viittaan myös kaikkiin etnografeihin, jotka enemmän tai vähemmän tietoisina paradigmasta ovat kokonaisvaltaisesti lähestyneet kansoja, kyliä, eri etnisiä ryhmiä ja ammattikuntia, uskonnonharjoittajia, kulttuurivaikuttajia ja arjensankareita eripuolilla maapalloa.

Mitä on Pohjoisen etnografia? Mikä siitä tekee erityisen, oman traditionsa? Sitä meillä on nyt aikaa pohtia näillä sivuilla ja seuramme parissa, syventää tietämystämme ja ymmärrystämme aiheesta. Haastan pohtimaan teemaa vapaasti. Olisi hauska kuulla teidän ajatuksia siitä, mitä pohjoisen etnografia tuo teille mieleen, mitä se teille merkitsee, minkälaisia asioita te siihen liitätte jne. Unohdetaan raskaat tieteelliset jargonit ja annetaan mielen vaeltaa vapaanaa näin juhlan kunniaksi...

Anna Partanen

1 kommentti:

atronii kirjoitti...

Olen nähnyt Puhureita pohjoisesta-tapahtuman ohjelman. En itse ehdi osallistua töiden takia, mutta Kai Donnerin tiedän, koska olen kerran nähnyt hänestä dokumentin.